Namakalne cevi

Namakalne cevi za kapljični zalivalni sistem na vrtu ali zeleni strehi, so različno dolge, premer pa imajo 16 mm. Opremljene so s kapalkami. ki so vgrajene v cev običajno na 33 cm, lahko tudi manj ali več. Cevi za namakanje so najbolj naraven način zalivanja za rastline, ker so običajno položene na zemljo ali vkopane v zemljo, zato lahko voda direktno pronica do korenin. Tako se lahko zaliva tudi globinsko ter bolj trajno. Običajno se namakalne cevi položi v mrežo oddaljenosti ene od druge 33 cm, da se naredi učinkovit zalivalni sistem, ki namoči vse dele vrta. S tem načinom zalivanja boste prihranili tudi do 80 % vode, kot z običajnim zalivanjem direktno iz cevi, kar tudi ni dobro za rastline in jim lahko škoduje. Cevi s kapalkami so tudi najcenejši način zalivanja, ki ga lahko avtomatizirate.

Prikaz vseh 4 rezultatov

V namakalne cevi so vgrajene kapalke, ki enakomerno kapljajo vodo v zemljo s hitrostjo 2 l na uro. A avtomatskim regulatorjem, ki je vezan na uro, pa lahko regulirate, koliko časa je namakalni sistem vklopljen. Uro se običajno namesti v vrtno lopo ali nekam, kjer vam je priročna.

Da bi bile namakalne cevi najbolj učinkovite, je najbolje uporabljati vodo iz cisterne, ki se polni s strehe torej z deževnico. Ta je brezplačna, hkrati pa varčujete z dragoceno pitno vodo, ki je omejena in s tem trajnostno varujete okolje. V primeru, da boste namakalne cevi priklopili na vodovodni sistem, pa je potrebno med vodnim virom iz javnega sistema in med namakalno cevjo namestiti regulator za pritisk vode. Cevi za namakanje so izdelane za največji pritisk do 3 bare.

Poznamo namakalne cevi, ki imajo enojne kapalke in take, ki imajo dvojne kapalke. Pri enojnih kapalkah se lahko pojavi težava, da če se sčasoma kapalke zamašijo, je treba cev zamenjati. Pri dvojnih kapalkah pa te težave ni, ker sistem zalivanja še vedno deluje preko sekundarnih drugih kapalk, zato je življenjska doba teh cevi bistveno daljša.

Da bi namakalne cevi delovale, jih je treba priklopiti s priklopom na pipo. Za povezovanje cevi za namakanje med seboj lahko potrebujemo še spojke, ventile z navoji ali brez, spojnice v obliki črke T ali L, kline, čepe in navadno cev od pipe do kapljične cevi.

Dolžine cevi za namakanje so lahko različne, od 15 m, 25 m, 50 m do 100 m. So zelo različne, od statičnih, do raztegljivih in gibljivih, nadzemnih in podzemnih. Na voljo so tudi samo naluknjane ali porozne, ki spuščajo vodo v zemljo s hitrostjo do 1,7 l/h.

Ali so vse namakalne cevi za vrt enake?

Nikakor ne, namakalne cevi so različne in imajo tudi različne kapalke, ki so lahko različno gosto razporejene po cevi, za različne namene zalivanja, saj ne potrebujejo vse rastline enako količino vode. Najbolj različni med seboj so kapljični trakovi. Ko boste vedeli, katero vrsto rastline boste zalivali, se pozanimajte pri državni agenciji ARSO, ki sproti sporoča podatke, kakšno intenzivnost zalivanja potrebujete na vašem območju. Če boste zalivali listnato zelenjavo, bo potrebovala na primer v času rasti listov več vode, kot običajno. Nekatere cevi se uporabljajo samo za nadzemno zalivanje, druge pa se lahko vkopljejo 5 cm v zemljo, kjer imate živo mejo in trajnice na primer.

Kdaj se vrt lahko zaliva?

Narava vedno poskrbi pred dežjem, da se ozračje ohladi in zato dež rastlinam ne škoduje, ker je hladen. Namakalne cevi je najbolje, da so v senci ali v zemlji enako, kot cisterna za vodo, da se voda ne segreje in ne uniči rastline. Če zalivate preko dneva, ko je vroče sonce, lahko rastline doživijo šok zaradi hladne vode in preminejo. Zato se vedno zaliva ponoči ali proti jutru, ko sta ozračje in zemlja najbolj shlajena. Nekateri zalivajo tudi zvečer, da se ponoči voda dobro vpije v zemljo in ne shlapi takoj. Lahko nabavite avtomatski zalivalni sistem, ki bo reguliral, kdaj se bo zalivanje aktiviralo in za koliko časa.

Ali se cevi za namakanje uporabljajo samo na vrtu?

Dejansko lahko namakalne cevi uporabite tako na vrtu, kot v sadovnjaku, vinogradu nasadih trajnic v kmetijstvu, za zalivanje zelenih streh na novogradnjah, ki so vedno bolj popularne. Nekateri jih uporabljajo tudi v mestih za zalivanje atrijev pred hišami in bloki ter drugimi stavbami. Cevi za namakanje se uporabljajo lahko za majhne površine, kot tudi za zelo velike, kot so nogometna ali golf igrišča in kmetijske površine, tako zunaj, kot v pokritih površinah. Vendar se pozanimajte pri našem strokovnjaku, za kateri namen nabavite katero vrsto cevi za namakanje, ker niso vse primerne za vse namene.

Od česa je odvisen čas namakanja in koliko časa zdržijo cevi?

Čas namakanja vrta je odvisen od vrste rastlin ter v kateri fazi rasti so, od trenutnih podnebnih razmer ter od pritiska v namakalnih ceveh. Običajno, če gre za majhne namakalne površine, kjer so namakalne cevi krajše in so razpoložljivi običajni viri vode, je pritisk v ceveh dovolj visok za namakanje. Najbolje pa je, da nabavite regulator pritiska. Če gre za profesionalno namakanje, kjer največkrat polagajo namakalne trakove s stroji, je to za eno sezono, tam mora biti pritisk v ceveh tudi višji, da čas namakanja ni predolg. Okrogle namakalne cevi, ki se jih uporablja bolj trajno, dostikrat se jih niti ne odstranjuje, pa zdržijo tudi deset let, če se z njimi dobro ravna.

x
X