Kalcijev nitrat

Za uspešno rast in razvoj je treba rastline ne le redno zalivati, temveč jih tudi pognojiti, sanirati poškodbe na njih, jih zavarovati pred škodljivci in boleznimi … Do pridelka je pogosto kar dolga pot, a na koncu se vse poplača. Seveda se več kot obrestuje tudi uporaba kakšnega pripravka, s katerim dosežemo odlične rezultate. Med temi je tudi gnojilo kalcijev nitrat, ki ga imenujemo tudi norveški soliter. Spada med dušična gnojila in je nepogrešljiv v celotnem času rasti rastlin. Njegova naloga je namreč ohranjanje kar najbolj ugodne ravni kalcija v rastlinah. Kalcijev nitrat v naši trgovini dobite po ugodni ceni. V kolikor želite kar najbolj optimalen pridelek, ga preprosto morate imeti. Kot pomemben vir kalcija je uporaben pri različnih rastlinskih sortah, seveda tudi na domačem vrtu, kjer naj bo redno pri roki.

Prikaz vseh 2 rezultatov

Ena najpogostejših težav pri rastlinah, ki jih gojimo, je pomanjkanje kalcija. Kako se kaže? Pogosto ga primanjkuje, kadar smo priča daljšim sušnim obdobjem, nizkim temperaturam, previsoki vlagi v zraku, zastajanju vode v prsti … Kalcijev nitrat je ustvarjen za to, da te anomalije odpravi. Da rastline nimajo dovolj kalcija, lahko sicer opazimo kaj hitro: listi niso oblikovani pravilno, na njih so črne pike, tkivo trohni, rastlina raste počasi, deli rastline propadajo ali pa gnijejo na suho. Opazimo, da so rastline vse slabše odporne, paradižnik, na primer, gnije ob muhi plodov, glava zelja ima sive obroče …

Kadar torej opazimo pomanjkanje hranila, kot je kalcij, je treba to sanirati. Kalcijev nitrat je odličen pripravek, ki bo težave s kalcijem preprečil oziroma jih popravil. Vedeti morate, da je kalcij gradnik celičnih sten in ima kot tak izreden pomen pri rasti. Po rastlini potuje skupaj z vodo in mora skupaj z njo tudi izhlapeti iz same rastline. Kadar se ta vodni stolp prekine, hitro pride do težav. Te lahko do določene mere preprečimo z različnimi ukrepi, seveda pa lahko uporabimo tudi kalcijev nitrat, ki je v bistvu priporočljiv skozi celotni rastni cikel rastline. Pravilno gnojenje je več kot pomembno, saj moramo kalcij dodajati tam, kjer ga primanjkuje. Če opazimo poškodovane plodove, dodajanje v tla ne bo pomagalo kaj dosti.

Kalcijev nitrat je torej treba uporabljati ves čas rasti, v določenih intervalih. Še posebej je priporočljivo, da ga uporabljamo na rastlinah, ki so občutljive na pomanjkanje kalcija, na primer paradižniki ali paprike, seveda pa ga lahko ponudimo tudi drugim vrstam zelenjave in tudi sadja. Rastline, ki jim ga dodajamo, so močne, trdne in stabilne, saj imajo močne celične stene, plodovi bodo čvrsti in dlje jih bomo lahko shranjevali. Kalcijev nitrat rastlina hitro absorbira, tako da se njegov vpliv kaj kmalu opazi.

Na kakšen način uporabljamo kalcijev nitrat?

To mineralno gnojilo je priporočljivo uporabljati v obdobju intenzivne rasti in razvoja plodov. Z njim lahko poškropimo liste, lahko pa z njim tudi pognojimo tla. Granule lahko potrosimo po tleh, tako bodo na rastline vplivale nekoliko počasneje, lahko pa jih seveda tudi raztopimo in s tem dosežemo kar najhitrejši učinek. Z raztopino lahko zalivamo tla ali škropimo po listih. Nitratna oblika gnojila deluje res hitro, zato je priporočljiva takrat, kadar je treba rastlinam res hitro pomagati – na primer po toči, ob lomih in drugih podobnih poškodbah. Postopek večkrat ponovimo, na primer trikrat, in kmalu bomo zaznali, da se rastlina pridno obnavlja. Kalcijev nitrat se sicer nekoliko počasneje topi tudi brez vlage.

Zakaj je kalcij pri rastlinah tako pomemben?

Kalcijev nitrat poskrbi, da rastlina dobi pomembno hranilo – kalcij. Ta uravnava kislost tal, skrbi za rast koreninskih laskov in koreninskega sistema kot takega, s tem pa za kar najboljšo prehranjenost rastline skozi celotno rastno obdobje. V celičnih stenah poskrbi za njihovo nepropustnost in strukturo, s čimer celice zaščiti pred škodljivci in raznimi boleznimi, sodeluje pri delitvi celic in s tem pri rasti, aktivno pa sodeluje tudi pri sami kakovosti pridelka, saj pomaga graditi beljakovine in druge snovi. Od njega je odvisna tudi tvorba kislin v plodovih, kalcijev nitrat pa tako poskrbi za bolj zdrav in tudi kakovosten pridelek ne le plodovk, temveč tudi drugih rastlin.

Zakaj sploh uporabljati kalcijev nitrat?

Iz več razlogov. Poleg oskrbe rastlin s kalcijem in dušikom takšen pripravek tudi nevtralizira kisla tla in s tem poskrbi za kar najboljše pogoje že v samih tleh, seveda pa rastlini pomaga vse do njenega zorenja. Plodovi so bolje pripravljeni na skladiščenje, bolj so trpežni in zdržijo dlje. Z majhno porabo dosežemo hiter in velik učinek, z gnojenjem ali škropljenjem pa tudi ni treba čakati na napovedano deževje – to lahko naredimo kadar koli. V kolikor menite, da ste s pripravkom pretiravali, dodatno zalivanje ni potrebno. Poleg vsega preprečuje razrast mahov, ki jih na obdelovalni zemlji zagotovo ne maramo.

Pri katerih rastlinah lahko uporabljamo kalcijev nitrat?

Kalcijev nitrat je na vrtu odličen pripravek za vzgojo kapusnic, kot sta zelje in cvetača, za paradižnik, krompir, peso, pa tudi za različne vrste solate. Ne pozabimo na sadno drevje in trate, celo za okrasne cvetlice se ga lahko uporabi – še posebej dobro se obnese, kadar so rastline poškodovane. V bistvu ga priporočajo za skorajda vse vrste rastlin, saj sta tako kalcij kot dušik ključni hranili za najoptimalnejšo rast, hkrati pa tudi elementa, ki ju v tleh lahko hitro primanjkuje ali pa ju rastline iz različnih vzrokov ne zmorejo kvalitetno absorbirati.

x
X