Semena zelenjave

V naši spletni trgovini dobite kakovostna semena zelenjave različnih vrst in sort. Specializirani smo za semena paprike, zelja in kitajskega zelja, v kratkem pa načrtujemo tudi širitev na druge vrste in sorte. Pri tem vedno pazimo, da je naše glavno vodilo kakovost, saj le tako lahko zagotovimo, da bodo iz naših semen zrasle zdrave sadike, ki bodo bogato obrodile.

V kolikor niste prepričani, katera semena zelenjave so za vas najbolj primerna, smo vam vedno na voljo za nasvet tako po telefonu kot po elektronski pošti.

Prikaz vseh 6 rezultatov

Med semena zelenjave spadajo najprej listnate zelenjave, med katere štejemo tako udomačene sorte, kot tudi divje, ki so vedno bolj popularne zaradi velike vsebnosti rudnini in mineralov ter B12. Še posebej so cenjene temno zelene zelenjave z veliko železa in vlaknin za dobro prebavo ter vitko linijo.

Mednje spadajo: velika pekoča kopriva, rukola, špinača, radič, solata, vrtna loboda, blitva, regrat, motovilec, vrtna kreša, peteršilj – list in zelena. Med semena zelenjave, ki so zeljnice, pa spadajo: različne vrste zelja, brstični ohrovt, listnati ohrovt, brokoli, cvetača. Na vrtu so nepogrešljiva tudi semena zelenjave, ki so gomoljnice in korenovke, to pa so: koleraba, nadzemna koleba, koren peteršilja, korenje, rdeča pesa, redkvica, koromač, pastinak, repa, šparglji in krompir. Ko kupujete semena zelenjave, ne pozabite na plodovno zelenjavo: paprika, paradižnik, artičoka, bučke, kumarice in koruza.

Kako na gosto posejati semena zelenjave?

Vsa semena zelenjave je dobro, da sejete čim bolj na redko, da imajo rastline dosti prostora za rast in razvoj, drugače bodo ostale majhne in bodo rumenele, ker jim bo zmanjkovalo hranljivih snovi v zemlji. Če se zgodi, da ste jih posejali preveč na gosto, jih sproti redčite in pulite, mlado zelenjavo pa lahko seveda uporabite za izvrstne pomladanske energijske solate ali priloge k jedem. Da bi drobna semena zelenjave čim bolje posejali, je najbolje, da jih daste v cedilo ali sito in sejete z njim po vrtu enako, kot bi presejali moko. Izognite pa se sejanju, ko piha veter, ker boste imeli potem vsa semena nekje v kotu ali na sosedovem.

Kako najbolje posejati in zaščititi semena?

Vsa semena zelenjave je najbolje, da jih sejete plitvo. Najprej pripravite zemljo, da bo rahla in kompostna. Če nočete škodljivcev, vedno gnojite le s takim kompostom, ki vsebuje samo rastlinska gnojila. Ko posejete seme, potem ne hodite po posejani zemlji, ker nekatere rastline ne marajo stlačene zemlje, za razliko na primer od regrata. Posejano seme narahlo zagrebite v zemljo s pomočjo železnih grabelj, ki jih pomikate sem ter tja enakomerno, da ne bi preveč premikali semen in bodo potem vsa na enem mestu. Pred pticami lahko posejano zaščitite z malo zastirke iz suhe trave, s tem pa hkrati naredite vlago ter toploto pod njo. Preko zastirke lahko položite nekaj tankih štrlečih suhih odpadlih vej, tako boste dostop prepreči vranam in tudi psom ter mačkam.

Na kaj je treba paziti, ko kupujemo semena zelenjave?

Najprej izberite dobra semena zelenjave, ki bodo dejansko rodila in vzklila. Morajo biti čim bolj avtohtona in obvezno gensko nespremenjena in če je le možno, stare sorte. Pazite tudi, za kakšno vrsto trgovine gre. Najboljša semena vedno dobite pri dejanskih pridelovalcih, saj ta semena uporabljajo tudi sami, kar pomeni, da je kakovost na prvem mestu, poleg tega pa od njih dobite tudi informacije iz prve roke, kakšno je seme, na kaj je občutljivo in kakšne so lastnostni ploda oziroma odrasle rastline. V podjetju Bioplant d.o.o. vsa živila pridelujemo na lastni kmetiji Klobasa, zato smo vam z veseljem vedno na voljo za vsa morebitna vprašanja.

Na vrtu srečate lahko tudi visoke in nizke fižole ter grahovke. Manjkati pa ne smejo niti rdeča, rumena in bela čebula ter šalotka, por in česen. Pojavljajo se nove vrste čebul in česnov, ki so zelo zanimive in različnih okusov. Za piko na i pa je še drobnjak.

Pakiranja semena zelenjave so lahko različna, tako lahko vedno najdete pakiranje, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

x
X