Semena za vrt

Semena za vrt kupite slovenske in avtohtone sorte, ker bodo bistveno bolje kalila. Tako boste tudi točno vedeli, da niso gensko predelana. Različna semena vrtnin so preko sezone dosegljiva ob različnih časih, ker se tudi sejejo od pomladi do jeseni. Nekatera semena vrtnin se sejejo vse leto, druga samo spomladi, poleti ali jeseni.

Niso pa samo dobra semena za vrt pomembna, da skalijo in iz njih zraste zdrava ter močna in odporna rastlina. Ni vsako leto dobra sezona za vse rastline, to je dobro bilo znano našim babicam. Zato včasih dobra semena ostanejo v zemlji tudi dve leti ali več in skalijo naslednjo sezono, ko so ugodni pogoji za določeno vrsto rastline.

Pri semenih je zelo pomembno, iz katerega dela rastline jih vzamemo ter da so vzeta od prvih, zdravih in močnih rastlin s pravilnimi in zdravimi plodovi.

Prikaz vseh 6 rezultatov

Semena za vrt se delijo na dve vrsti. Eno so semena vrtnin, ki jih sejemo direktno na vrt in druga so semena, ki jih najprej sejemo v pokrito in toplo gredo ali lončke, da iz njih zrastejo sadike, ki jih potem presadimo na vrt, ko je zemlja dovolj ogreta. Nekatera semena pa lahko sejemo tako direktno na vrt, kot tudi v toplo gredo. Ta semena ponavadi najprej sejemo v lončke oz. toplo gredo, da so sadike čim prej in je pridelek bolj zgodaj.

Ko pa je zunaj že dovolj toplo, pa ta ista semena za vrt sejemo še na vrt in imamo tudi kasnejši, dodaten pridelek. Ajdo na primer lahko sejemo preko vsega leta in če uživamo mlado ajdovo zel za ožilje, ker vsebuje rutin, jo lahko jemo od pomladi do pozne jeseni.

Vedno pazite na to, da sejete semena za vrt takrat, ko je na embalaži to označeno. Vsekakor se je treba ozreti tudi na samo vreme, ker ni vsako leto enako. Včasih se zima zavleče do sredine maja, včasih je prava pomlad že marca. Vendar se skoraj nobene rastline, razen korenja in peteršilja ter motovilca in prezimnega radiča, ne splača sejati pred sredino aprila.

Dobro se je tudi pozanimati, katere rastline gredo skupaj in katere ne, ko boste semena vrtnin sejali na svojem vrtu. Na primer, solata in korenje se odlično dopolnjujeta in bosta oba super rasla, če ju boste posejali mešano ter skupaj. Vsaka rastlina pa ima rada radiče, gabez, deteljo, ajdo in koprive, ker so to rastline, ki vlečejo iz zemlje veliko dušika ter gnojijo in rastlinam dovajajo potrebne snovi za rast. Zato tudi nikar ne pulite preveč plevela, ker je večinoma zelo koristen.

Kdaj se sejejo semena za vrt?

Semena za vrt se sejejo od februarja pa do oktobra, odvisno je od vrste semena in od lokacije kje ste. Če ste v krajih, kjer je bolj toplo, na primer večina Primorske, boste lahko sejali že februarja, če vreme seveda to dovoljuje. Na Gorenjskem boste lahko začeli sejati šele aprila ali maja, prej se res ne splača. Na vseh ostalih predelih Slovenije pa lahko sejete od marca naprej. Če bi radi, da bi rastline zrasle prej, potem jih posejte v topli gredi ali v lončke v hiši in sadike posadite, ko bo zemlja topla. V nasprotnem bodo sadike zmrznile. Semena vrtnin pa počakajo, če sta jih sejali prezgodaj.

Kaj je narobe, če semena za vrt ne vzkalijo?

V primeru, da semena za vrt ne vzklijejo, je lahko več dejavnikov. Najbolj pogost je, da semena niso bila dobra. Uporabite največ 2 leti staro seme priznanega proizvajalca ali domače avtohtono seme, da to preprečite. Druga možnost je, da ste seme posejali prezgodaj ali prepozno. Takrat je seme čakalo na ali v zemlji in je velika verjetnost, da so ga pojedle živali, kot so ptice, miši in kokoši. V tem primeru vam svetujemo, ne samo da seme zagrebete v zemljo, ampak ga tudi pokrijte z zastirko ali vejami, dokler ne vzklije. Lahko pa ste ga zagrebli pregloboko.

Kje kupiti dobra semena?

Najboljša semena za vrt boste dobili od prednikov, to so avtohtona domača semena. Nekatere kmetije jih še gojijo in prodajajo. Večino slovenskih in avstrijskih avtohtonih semen shranjuje avstrijska organizacija Arche Noah, kjer lahko dobite avtohtono seme. Veliko semen se zadnje čase izmenjuje na tržnicah, preko spleta, interesnih skupin na družbenih omrežjih, kmetijskih šolah in zadrugah. Ljudje se vedno bolj zavedajo vrednosti avtohtonih gensko nespremenjenih semen in jih vedno bolj ohranjajo. Dobra domača semena vrtnin lahko naročite tudi v naši spletni trgovini in poslali vam jih bomo na dom, za vprašanja o semenih pa pišite ali pokličite našega strokovnjaka.

Ali lahko sam vzgojim semena in jih hranim?

Seveda, avtohtona semena za vrt so rodna v nasprotju z gensko predelanimi, ki rodijo samo enkrat, naslednje leto pa je rastlina neplodna in nerodna, zato je njeno seme povsem neuporabno, četudi ga shranite. Seme morate vzeti od prvih in najlepših rastlin iz sredine košarice ali storža. Te označite in jih ne pobirajte, pustite da izbrani plodovi dozorijo do konca, drugače seme ne bo zrelo in ne bo rodilo. Seme morate dobro posušiti in hraniti v temnem ter hladnem prostoru tako, da do njih ne pridejo molji, miši in druge živali, ki se prehranjujejo s semeni. Večina semen lahko zaščitite tako,da jih za nekaj časa zamrznete, tako boste uničili škodljivce in njihova jajčeca.

x
X