Namakalni sistemi za vrt

Namakalni sistemi za vrt v Sloveniji pridejo v poštev od dva do tri mesece na leto. Zadnja leta pa včasih tudi več mesecev, ko ni padavin. Več namakanja je potrebno v južnih in obmorskih krajih, kjer je bolj toplo in več sonca. V krajih, kjer je veliko vetra pa, čeprav je hladneje, so namakalni sistemi za vrt tudi ključnega pomena, da se rastline ohranijo pri življenju. Brez vode nobena rastlina ne uspeva, ne raste in ne rodi ter ne ustvari semena. Vključno s travnatimi zelenicami in cvetlicami.

Da bi rastline namakali pravilno, je potrebno vedeti, kakšen zalivalni sistem uporabiti, kdaj in koliko časa. Pogosto ljudje zaradi pomanjkanja informacij o rastlinah namakajo preveč, kar spet da slabe rezultate. Nekatere rastline potrebujejo več vode, kot druge. Če zalivate preveč, bodo porumenele in bodo zgnile. Če kombinirate zalivalni sistem z meteorno vodo s strehe in jo zbirate v cisterni, s tem ohranjate naravo, pitno vodo in še prihranite.

Prikaz vseh 4 rezultatov

Da bi rastline pravilno namakali in so namakalni sistemi za vrt koristno uporabljeni, je dobro o rastlinah vedeti, koliko vode porabijo na dan. Temu strokovnjaki rečejo vodna bilanca. Gre za podatke o rastlini, koliko vode na en dan porabi določena vrsta ali posevek v vsaki fazi svojega razvoja. Te podatke lahko zelo enostavno pridobite na državnem spletnem portalu ARSO, kjer tudi pogledate vreme za vaš kraj, ali bodo padavine ali ne. Če jih ni in jih še dolgo ne bo, pridejo v poštev namakalni sistemi za vrt.

Ko ste pridobili podatke o vodni bilanci za rastlino, torej koliko vode dnevno izhlapi iz kvadratnega metra določene travnate površine, ki se jo periodično in redno vzdržuje s košnjo, je to podatek o tem, koliko vode skupaj izhlapi s take površine tal, pa tudi iz rastlin na teh tleh. Te podatke ARSO objavi sproti glede na meritve, ki jih izvajajo strokovnjaki. To je zelo dobra informacija za odločitev, o tem, kakšen zalivalni sistem izbrati.

Če navedemo primer, da je podatek za vroč poletni dan o izhlapevanju vode s travnate površine 5 mm ali 5 litrov, moramo takrat nastaviti namakalni sistemi za vrt, da zalije kvadratni meter s 5 litri vode. Vendar, če boste zalivali zelenjavo torej listne rastline, je dobro, da se še poučite iz strokovne literature o tem, koliko te rastline porabijo vode v različnih razvojnih fazah svoje rasti. Ta podatek porabe vode potem prištejete podatku iz ARSO, da se lahko odločite, katero vrsto namakalnega sistema boste uporabili.

Najcenejši in najbolj ekonomičen je kapljični zalivalni sistem, ki deluje tako, da iz cevi voda enakomerno kaplja v zemljo h koreninam rastlin, kar je za vrtne rastline najbolje. Drug način, ki se bolj uporablja za trate, pa je razpršilni sistem. Oba pa lahko opremite s krmilnim sistemom, ki ima že vgrajen program, s strani proizvajalca, koliko se zalivajo katere rastline.

Kapljični namakalni sistemi

Kapljični namakalni sistemi za vrt sestavljajo gibljive cevi, ki so debele 16 mm. Najbolj ekonomično in ekološko je, da so speljane iz vodnega zbiralnika za deževnico. Cevi imajo kapalke na 33 cm. Najbolje je, da nabavite samo regulacijske kapalke. Te ves čas zalivanja zagotavljajo enak pretok vode po vsej cevi, tudi če je dolga 150 ali več metrov, zaliva pa se s hitrostjo 2 l vode na uro na kapalko. Cevi so lahko vkopane 5 cm pod zemljo, zaradi izgleda okolice in zato, da se voda ne segreva. Poznamo tudi viseče kapljične sisteme, ki kapljajo z različnih višin in pod različnimi koti.

Ali s kapljičnim sistemom lahko zalivamo vse površine?

Kapljični zalivalni sistem je uporaben za vse površine. Na primer, za zalivanje žive meje, se priporoča cev na obeh straneh rastlin, da enakomerno razvijejo korenine z obeh strani. Najbolje je, da sta cevi vkopani v zemljo in narazen 33 cm, da se naredi raster s kapalkami. Vedno bolj se ti sistemi uporabljajo tudi za zalivanje zelenih streh. Za gredice se namakalni sistemi za vrt običajno uporabljajo s cevmi položenimi na površino, da se med okopavanjem lahko odmikajo in se po sezoni tudi pospravijo. Pri sadnih drevesih se vkopljejo 30 cm globoko okoli drevesa in se položijo v drenažne cevi, da se ne stisnejo in se lahko nad njim kosi ter muljča.

Kdaj in kako se uporabljajo razpršilniki?

Ugreznjeni razpršilni namakalni sistemi za vrt se uporabljajo največkrat za zalivanje trat in grmovnic. Za površino 8 x 16 m boste potrebovali 12 razpršilnikov. Doseg pršenja je od 1 do 25 m, odvisno je od velikosti površine in zasaditve, na primer, če imate grmovnice, trajnice in drevesa. Kot pršenja je od 0 do 330˚ zato enakomerno razprši vodo, tako pri statičnih, kot pri vrtljivih razpršilcih. Čim daljši je curek, ter večje so kaplje, kar za nekatere rastline ni primerno. Razpršilniki se namestijo, ko je teren zravnan in utrjen, cevi pa se napeljejo pod travnatimi preprogami, ki se jih neškodljivo s posebnimi stroji odstrani in potem vrne nazaj.

Kaj pa, če me ni doma 1 mesec ali ne znam nastaviti sistema za zalivanje?

Vedno, ko se odločate za zalivalni sistem oziroma vas zanimajo namakalni sistemi za vrt, je res dobro premisliti, ali ni najbolje, da takoj nabavite takega, ki ima samodejno krmiljenje, da ste brez skrbi. Te proizvajalec natančno programiral vnaprej, tako čas zalivanja, kot količino vode. To naredi na podlagi območja, kjer ste ter podatkov za več desetletij nazaj, iz baze podatkov od ARSO. Tako se zalivanje vklopi, ko je hladno proti jutru, za bolj zdrave rastline in manj porabljene vode. Avtomatika vedno enakomerno zaliva. Programska ura pa je nekje v lopi, garaži ali kleti. Izberite pa tak sistem, ki točno beleži količino porabljene vode v določenem času, da boste to lahko nadzorovali.

x
X