Folije za vrt

Nikoli ni prepozno, da začnete z vrtnarjenjem, in eno najpogostejših vprašanj glede začetka urejanja lastnega vrta, je na primer »Kako lahko kos trate ali zaraščene parcele pretvorim v ploden vrt?«. Najboljši način za začetek je odstraniti neželene lastnosti in rastlinje, zlasti trajnice. Če je vaš cilj na primer organska rast, lahko to storite na enostaven način – za odstranjevanje nezaželenega plevela uporabite naše kakovostne folije za vrt.

Prikaz vseh 3 rezultatov

S pomočjo folij lahko vrt ustvarite veliko hitreje in si prihranite neverjetno veliko časa in energije. To je glavni način, kako priporočamo čiščenje zemlje brez uporabe herbicidov, saj je primerno za ekološko vrtnarjenje in tudi precej enostavno. Imajo pa folije za vrt še številne druge prednosti, ki nam pomagajo naše vrtnarjenje poenostaviti in približati naravi ter tako tudi našem zdravju.

Folije za vrt uporablja mnogo ljudi, sploh tisti z manjšimi vrtovi. Z njimi pokrijejo gredice in s tem zmanjšajo porabo vode za zalivanje vrta. Prav tako pomagajo preprečevati nastajanje škode in erozijo zaradi vetra, in zavarujejo zemljo pred svetlobo, ki igra veliko vlogo pri rasti plevela. Folija vrta ne pokrije popolnoma, ampak ima narejene majhne odprtine, namenjene posaditvi naših rastlin.

Folije so ponavadi narejene iz plastike, kar že z vidika same proizvodnje ni preveč naravi prijazno. Prednost je sicer v tem, da se take folije za vrt lahko uporabljajo več let, saj folijo po uporabi operemo in jo lahko ponovno uporabimo vse dokler se ne raztrga ali kako drugače izgubi svojo funkcionalnost.

Ni nujno, da nas veseli le vrtnarjenje na gredicah našega vrta. Morda nas zamika tudi urejanje okolice in bi se želeli malo poigrati z estetiko posajenih rastlin in njihove podlage. Tudi tu nam pridejo prav folije za vrt in njihova uporaba je v vseh pogledih res enostavna.

Ko si zamislimo naše gredice in izberemo okrasne rastline, tkanino samo razpnemo po pripravljeni gredi ter naredimo odprtine za rastlinje. Če se folija premika, jo po potrebi tudi fiksiramo na podlago in nato čez nasujemo lubje ali drug izbran dekorativni material. S tem smo praktično gotovi in mirno lahko pustimo, da rastline rastejo in krasijo našo okolico brez skrbi glede plevela in dodatnega dela.

Nekaj nasvetov za vzdrževanje in dolgotrajno učinkovitost folije za vrt

 

Včasih se nam lahko po deževju zgodi, da se voda združi na površini naše folije za vrt. Z nekaj luknjami lahko voda odteče v zemljo, vendar preveč lukenj lahko olajša plevelu prodor skozi plastiko in napad na vrtno gredo. Tu je priporočljivo uporabiti škarje ali drug oster predmet in narediti le majhne odprtinice na mestih, kjer je to potrebno.

 

En stranskih učinkov folije za vrt je tudi grelna funkcija in sploh ob dneh z več sonca lahko konkretno ogreje tla. Čeprav je to koristno v hladnem vremenu ali v začetku sezone, je lahko to za rastline v vročem vremenu preveč. Pokrivanje folije z nekaj centimetrov debelo plastjo slame lahko tako pomaga ohladiti posteljico rastlin in preprečiti neželeno pregrevanje.

Kako vse lahko uporabimo folije za vrt?

Ta tkanina oziroma folija je v osnovi namenjena preprečevanju rasti plevela. Pomembno je, da je takšne zgradbe, da prepušča vodo, razna pomembna hranila in pa seveda zrak. Glavni razlog, da plevel ne more prodreti skozi folijo, je njena gostota in v kolikor je res kvalitetno tkana, je dobro odporna na UV žarke ter druge zunanje vplive in nam lahko služi tudi več let. Poleg svoje osnovne namembnosti nam folije za vrt lahko služijo tudi kot sloj, ki loči različne materiale na našem vrtu oziroma gredicah. Lahko ločuje zemljo od lubja, prodnikov ali pa peska in nam tako olajša pripravo tal za saditev različnih rastlin. Nemalokrat zasledimo njeno uporabo tudi na raznih športnih igriščih, kot na primer pri odbojkarskih, kjer ločijo med sabo sloj zemlje in mivko. Uporaba folije za vrt pa se zasledi tudi na otroških igriščih in drugih površinah, kjer se na osnovno podlago sipajo drugi materiali, za katere ne želimo, da se mešajo med sabo.

Kako očistimo zemljo s črno folijo za vrt?

Ena od možnosti uporabe, ki nam jo omogočajo folije za vrt, je priprava naše površine za gredice. Ročno odstranjevanje plevela je dolgotrajno in naporno in pogosto se zgodi tudi, da se plevel v zelo kratkem času ponovno pojavi, saj je zelo težko odstraniti njene številne koreninice. Folije za vrt nas prikrajšajo za vso zamudno delo in ga praktično v celoti opravijo namesto nas. Naše delo je, da površino pokosimo ali jo obrežemo, tako da so plevel in rastline nizko pri tleh. Ročno odstranimo vidne večletne plevele. Nato naneesemo 2-3 centimetrski sloj organskega komposta in folijo za vrt položimo ravno na tla ter jo obtežimo ali pritrdimo. Tu igrajo pomembno vlogo luknje v folijii, ki omogočajo prepuščanje vlage in zraka. Folijo pustimo na zemlji 2-3 mesece poleti ali šest mesecev pozimi. Po preteku tega obdobja dvignemo plastiko, odstranimo morebitne polže in izkopljemo večletni plevel, ki ni bil uničen. Če predhodno nismo nanesli organskega komposta, moramo zdaj nanesti debel sloj. Sadimo neposredno v kompost in že prvo leto se lahko veselimo našega pridelka.

Ali se lahko izognemo uporabi plastične folije za vrt?

Z naraščujočim ozaveščanjem za skrb narave se je v zadnjem času na trgu začela pojavljati folija, ki je narejena iz škroba in je tako biorazgradljiva. Služi nam več mesecev in je popolnoma učinkovita, prav tako kot plastična - za razliko od slednje pa se ta po teh nekaj mesecih uporabe sama razgradi in sprosti razna hranila v zemljo. S tem pomaga nahraniti naše rastline in prepreči kopičenje smeti, saj vse nerazgrajene dele folije za vrt preprosto zorjemo.

x
X