Sadike jagod

Sveže jagode se zlasti v poletnih mesecih pogosto znajdejo na naših mizah, saj jih lahko kombiniramo na številne načine, mnogi pa imajo najraje pravkar nabrane in brez dodatkov – neposredno z domačega vrta ali iz lonca. Za kar najboljši pridelek pa je treba jagode seveda znati pridelati. Če vas zanimajo sadike jagod, cena zanje ni visoka. Prvi pogoj za zdrave plodove pa so zagotovo skrbno izbrane sadike jagod visoke kvalitete. Znano je, da poznamo veliko sort jagod in seveda je najbolje izbrati tiste, ki v naših podnebnih pogojih uspevajo najbolje, hkrati pa tudi ne potrebujejo neke posebne nege oziroma truda. Dobre sadike jagod si lahko zagotovite tudi v naši spletni trgovini. So zdrave, krepke in močne, zelo rodne in vzgojene z namenom, da vam dajo kar največ pridelka, seveda pa ne bo dovolj, da jih boste le posadili v prst, temveč morate pri vzgoji sadik upoštevati tudi nekaj načel.

Kako torej vedeti, kakšne so kvalitetne sadike jagod? Za začetek morate vedeti, da poznamo enkrat in večkrat rodne jagode. Prve vam bodo pridelek dajale krajši čas, večkrat rodne pa od sredine maja vse do pozne jeseni. Poznamo kar nekaj sort jagod, ki se med seboj razlikujejo zlasti po času rodnosti, pa seveda tudi po obliki in intenzivnosti rasti ter bujnosti pridelka. O sortah se je vsekakor dobro pozanimati vnaprej, mi pa vam zagotavljamo, da boste pri nas dobili sadike jagod, ki so čvrste in odlično uspevajo v naših podnebnih razmerah. V kolikor bi radi kvalitetne sadike jagod, cena zanje sploh ni visoka, zlasti ne v primerjavi s tem, kar boste na koncu dobili.

Ko boste sadike kupili, jih je treba seveda posaditi. Jagode sicer pogosto sadimo ob koncu poletja ali zgodaj jeseni, lahko pa tudi spomladi. Ne sadimo jih na prostor, kjer so prej rasli paradižniki, krompir, paprike ali kumare. Sadike jagod, cena torej res ni vrtoglava, razporedimo dovolj narazen, saj so jagode znane po tem, da se kar dobro razrastejo. Obilno bodo rodile tri do štiri leta, potem pa bo treba sadike jagod bodisi dokupiti bodisi jih lahko vzgojite doma – z živicami. Med rastlinami mora biti nekje do 40 centimetrov prostora, vmes pa lahko posadite česen, ki od jagod odganja škodljivce in plodovom daje boljši okus. Jagode sicer zelo dobro uspevajo tudi na grebenih. Med sajenjem sadik ne pozabite na organsko gnojenje, ki poskrbi, da imajo rastline dovolj hranil, hkrati pa poskrbi za kvalitetno in zrahljano prst.

Preden sadike jagod posadimo, jih moramo temeljito očistiti vseh morebitnih odmrlih ali porjavelih delov, s tem namreč poskrbimo za zdrav začetek njihove rasti. Mlade sadike imajo rade južno ali jugovzhodno lego, zračna in propustna tla, s humusom bogato prst, morate jih zalivati, hkrati pa paziti, da jih ne bi predozirali s kakšnim gnojilom. Kasneje lahko okoli sadik položimo zastirko, ki skrbi za zadrževanje vlage v tleh, odganja polže, skrbi za čiste plodove, ki ne gnijejo, ter zavira rast pleveli. V kolikor boste sadike redno opazovali, boste lahko kaj kmalu pobirali slastne rdeče plodove, s katerimi se rad sladka skorajda vsak. Obrestovale se vam bodo res skrbno izbrane sadike jagod – cena oziroma nakup se vam bo kmalu obrestoval.

Ujemajočih izdelkov ni mogoče najti.

x
X