Sadike

Za kar najboljši pridelek na vrtu, v sadovnjaku ali v cvetličnih lončkih in koritih potrebujemo res dobre, zdrave, močne in kvalitetne sadike. Te so pogoj za zdravo in krepko rastlino, ki daje prelepe cvetove, bujno listje, čvrste korenine in/ali številne okusne plodove. V naši spletni trgovini so vam na voljo številne sadike zelenjave, jagod, ameriških borovnic in drugega jagodičja, ki so pripravljene za neposredno sajenje na prosto. Seveda sadika sama po sebi še ne bo prinesla obilnega pridelka, saj zahteva skrbno opazovanje in nego ves čas rasti, je pa sadika vrhunske kvalitete odličen začetek za poln in rodoviten vrt skozi vse leto. Vsaka sadika, ki jo pri nas dobite po res ugodni ceni, je zrasla v najboljših pogojih in je ustvarjena za to, da vam daje pridelek, kot si ga želite in zaslužite.

Prikaz rezultata

Ne glede na to, kakšne sadike imate oziroma bi jih radi imeli, o vsaki vrsti morate poznati nekaj pomembnih podatkov, saj boste le tako lahko dosegli kar najboljšo rast in razvoj plodov. Najprej se je treba zavedati, da vsaka sadika, ko jo prinesemo domov, doživi šok, zato je treba z njo ravnati skrbno in previdno. Dajte ji čas, da se navadi na drugačne razmere, temperaturo in na sploh okolje, zato ne hitite s presajanjem na prosto – zlasti, če ste kupili takšno, ki je doslej rasla v rastlinjaku.

Vsako sadiko je treba postopoma utrditi, da (p)ostane močna in krepka, zdrave barve, odporna na veter in sonce … Na začetku jih lahko vsak dan za nekaj ur postavite na prosto, da se bodo postopoma navadile na nove razmere. Dobro morajo biti zalite, čez noč pa jih vseeno še postavite v zavetje ali rastlinjak. Zadnjih nekaj dni pred sajenjem na prosto pa jih lahko zunaj pustite tudi čez noč, a naj bodo nekje v zatišni legi. Ko je čas za sajenje, upoštevajte kolobarjenje, torej kroženje rastlin po vrtu, ter, seveda, dobre in slabe sosede. To sta še dva pogoja za optimalno rast in dober pridelek vsake sadike.

Pri sajenju si pomagajte s sadilnimi jamicami in predelanim kompostom, ki ga dodate neposredno v jamico. Tu je spet odvisno, za katere sadike gre, saj nekatere gnojenja niti ne potrebujejo, spet druge, na primer paradižnik, ga imajo raje. Dobro zalite sadike še v lončkih postavite na gredico in jih razporedite tako, da bodo imele dovolj medsebojne razdalje. Sledi še sajenje, pri čemer pazite, da rastline ne poškodujete, nato pa jo zagrebete v zemljo. Prst nato okoli rastline pritisnete, da bo rastlina dobro podprta, korenine pa bodo imele čim manj zračnih mehurčkov. Sledi še zalivanje in po potrebi vrtna koprena ali zastirka. Nekoliko drugačen je postopek pri sajenju ameriških borovnic, ki ljubijo kislo prst.

Katere sadike je priporočljivo kupiti?

V kolikor nimate rastlinjaka ali drugega prostora, hkrati pa niti volje ne, da bi majhne rastlinice pridelali doma, druge možnosti kot nakup seveda nimate. Kupljena rastlina je bila vzgojena prav zato, da vam olajša mnoge priprave in skrajša čas do težko pričakovanega pridelka. Kupite lahko vse rastlinje za vrt, saj je bilo to pridelano v kakovostnih razmerah oziroma pogojih, takšnih, kot jih doma skoraj ne morete ustvariti. Vsekakor pa, če doma za sadike sejete zgolj paradižnik in papriko, priporočamo nakup sadik cvetače, zelja in drugih kapusnic, pa seveda kakšno solato, ki jo boste lahko tako jedli res zgodaj, in vse tiste rastline, ki imajo res drobceno seme, na primer enoletne cvetlice ali kakšna zelišča.

Kako vemo, da so kupljene sadike res kvalitetne?

Pogosto se zgodi, da rastline kupujemo na pogled, pa vendar se lahko zgodi, da nas temna barva solate kaj hitro zavede, saj je lahko pregnojena. Izbirajte rastlinice z močnim koreninskim sistemom in ne prevelikim nadzemnim delom. Korenine morajo biti bele in dobro prepletene, okoli morajo imeti dovolj substrata. Zavedati se morate, da so v začetni fazi rasti korenine veliko pomembnejše od nadzemnega dela. Ta bo v naslednjih tednih in mesecih intenzivno rasel le, če bo imel dobro razvit koreninski sistem, seveda pa sadika ob nakupu tudi ne sme biti preveč porumenela, uvela, morda celo rjavkasta, temveč mora biti kompaktna, nepretegnjena in na videz zdrava. Substrat mora biti dobro navlažen.

Katere sadike lahko vzgojimo doma?

Seveda lahko marsikatero sadiko vzgojimo tudi doma. Pri nas so za domačo vzgojo sadik priljubljeni zlasti paradižnik, paprika in morda solata, potem pa se počasi že konča, saj je vseeno lažje, hitreje in preprosteje sadiko kupiti ter jo zgolj presaditi na prosto. Sejemo in potem pikiramo lahko vse ob blitve, brokolija, pa do cvetače, različnih vrst solat, jajčevca, zelja … Prav tako lahko za sadiko sejemo buče, kumare, rdečo peso, čebulo iz semena in še kaj, medtem ko se nekatere rastline še najbolje znajdejo ob neposredni setvi na gredice. To so čebula in česen, redkev, korenje, krompir, različne vrste solat, fižol in še kaj.

Kdaj so sadike primerne za sajenje na prosto?

Zlasti takrat, kadar to omogočajo vremenske razmere, seveda pa ni dovolj, da je dovolj toplo ozračje, ampak mora biti primerno ogreta tudi že prst. Pogosto bi radi na prosto sadili že zgodaj, aprila ali celo prej. Nekatere vrste zelenjave in jagodičevja seveda lahko sadimo prej, vendar moramo vedeti, ali so odporne na mraz. Spomladanske noči so še precej hladne, zgodi se tudi pozeba. Če ne prej, lahko sadike na prosto presadimo po 15. maju, ko se zaključi obdobje treh ledenih mož. To pravilo je morda res staro, a tudi v današnjih časih še kako primerno, tako da ne boste prav nič zgrešili, če boste paradižnik, papriko in ostale občutljivejše sadike na prosto posadili šele sredi maja. Ravno tako bodo dale obilen pridelek.

x
X