Gnojilo za jagode

Sočne jagode mamljive rdeče barve so prava poslastica za vse ljubitelje jagodičevja in tudi vse tiste, ki komaj čakajo na prve spomladanske plodove z domačega vrta. Da bodo tudi vaše jagode uspevale kar najbolje, si zagotovite kvalitetno gnojilo za jagode. Na voljo vam je v naši spletni trgovini. Preprosto je za uporabo, vsebuje veliko organskih snovi in vsa potrebna hranila za dobro rast, izboljšuje sposobnost zadrževanja vlage v prsti in na splošno izboljšuje njeno sestavo. Kvalitetno gnojilo za jagode je v bistvu odločilen dejavnik za pridelek, kot si ga želimo, ter sočne, velike in zdrave plodove jagod, ki jih imajo radi tako otroci kot odrasli. Plodovi značilnega okusa prepričajo skorajda vsakogar, še posebej slastni pa so takoj po nabiranju – neposredno na vrtu. Vas zanima še nekaj trikov, kako gojiti jagode?

Prikaz vseh 2 rezultatov

Gnojilo za jagode bomo torej uporabili za kar najboljšo rast in številne plodove tega priljubljenega jagodičevja. Poznamo enkrat in večkrat rodne jagode (te rodijo od sredine maja pa vse do pozne jeseni), najpogosteje jih sadimo spomladi ali zgodaj jeseni. Najbolje uspevajo na sončnem mestu, v zelo humusnih tleh, rade imajo vlago, najbolje pa se bodo počutile na mestu, kjer so prej rasli žita in stročnice. Njihov najboljši sosed pa je zagotovo česen, ki odganja škodljivce in jagodam doda nekaj okusa. Gnojilo za jagode uporabimo že ob pripravi gredice nekaj tednov pred sajenjem, seveda pa lahko gnojilo dodamo tudi kasneje, neposredno v izkopane sadilne jame, a je treba pri tem biti pozoren, da izberemo pravo vrsto gnojila.

Da bodo imele jagode kar najboljše pogoje za dobro rast, je treba prst okoli grmičkov plitvo zrahljati, sadike pa primerno očistiti vseh poškodovanih, odmrlih ali osušenih delov. Gnojilo za jagode uporabljamo tudi med samo rastjo oziroma pred cvetenjem ter po obiranju, pri čemer lahko uporabljamo tako tekoča gnojila kot gnojila v granulah. Slednja zagrebemo v tla, potem pa prst dobro zalijemo, da se delci raztopijo in jih korenine tako lahko srkajo. Paziti pa je treba, da ne gnojimo neposredno po listih rastline, saj lahko tako pride do ožiga ali drugih nezaželenih učinkov. Jagode zalivamo zjutraj. Zlasti nekoliko starejše nasade lahko pognojimo trikrat na leto, torej v začetku sezone, pred cvetenjem in po obiranju.

Da gnojilo za jagode ne bo po nepotrebnem izhlapevalo, lahko uporabimo tudi zastirko iz slame, ki pomaga pri zadrževanju vlage v tleh. V tem primeru jagod tudi ne bo treba tako pogosto zalivati. Zastirko sicer naredimo malo pred zorenjem, ko so tla že dovolj ogreta, da jim ne škodi, če jih zakrijemo. Zastirka tudi preprečuje razrast plevela, v tleh zadržuje primerno temperaturo, preprečuje, da bi se hranila izpirala, v določeni meri pa zavira celo gibanje polžev.

Je gnojilo za jagode res potrebno?

V kolikor želite res najbolje izkoristiti sadike jagod in si pridelati zdrave ter močne rastline, hkrati pa tudi kakovosten in obilen pridelek, je specialno gnojilo za jagode naravnost nujno. Izdelano je namreč tako, da izboljšuje rast, cvetenje, dozorevanje in tudi okus plodov. Vsebuje vsa potrebna hranila in elemente, ki jih potrebujejo jagode, njegove učinke opazite hitro, porabite pa ga le malo. Ne pozabite na trikratno gnojenje v sezoni, pri tem bodite pazljivi in dozirajte po pameti, pa boste lahko kmalu preizkušali, kako vam je pridelek uspel. Ne le, da bodo plodovi okusnejši, tudi zdravi bodo, prav tako rastline, ki bodo po uporabi gnojila za jagode nastavljale številne cvetove in plodove.

Je organsko gnojilo za jagode dovolj učinkovito?

Seveda. Pri nas dobite gnojilo piščančjega izvora v obliki peletov, ki vsebuje veliko organskih snovi in vsa potrebna hranila naravnega izvora, ki spodbujajo zdrav razvoj grmičkov jagod. Ta hranila se sproščajo postopno, v času rasti in dozorevanja, sami peleti pa se v prsti dobro raztapljajo. Za zdravo rast jagod je pomembno tudi dejstvo, da naše gnojilo za jagode ne vsebuje primesi plevelov in bolezni ter ima nevtralen pH. Vse to je pomembno za kar najboljši razvoj jagod vse od začetne rasti do pobiranja pridelka. V bistvu je prav specialno gnojilo najboljša izbira za jagode.

Kdaj in kako pogosto uporabljati gnojilo za jagode?

Rastline v določenem času iz prsti izčrpajo vse potrebne snovi, hkrati pa jih v določenih časovnih obdobjih potrebujejo več kot sicer, zato jagode največkrat gnojimo oziroma dognojujemo trikrat v sezoni – ob samem začetku rasti, torej spomladi, pa potem tik pred cvetenjem, da spodbudimo razvoj plodov, nazadnje pa še po obiranju plodov. Lahko uporabimo tekoče ali granulirano gnojilo, seveda pa je treba v vsakem primeru ob gnojenju upoštevati navodila proizvajalca. Gnojilo za jagode uporabljamo v zmernih količinah, nikoli z njim ne pretiravamo, saj lahko rastlinam s tem le škodujemo.

Je gnojilo za jagode uporabno tudi za ekološko vzgojo?

Gnojilo, ki je izdelano iz organskih snovi in hranil naravnega izvora (v nasprotju z mineralnimi gnojili), je primerno za ekološko pridelavo jagod, zato ste lahko povsem brez skrbi. Vaše jagode bodo s primerno izbranim gnojilom zdrave, okusne, zelo rodne, plodovi pa bodo veliki in kvalitetni. Seveda pa za vse to ne bo dovolj le dobro izbrano organsko gnojilo, temveč sama vzgoja od sajenja naprej, pri čemer bodite pozorni tudi na razne škodljivce in bolezni. Za ekološko pridelavo jih zatirajte kar najbolj naravno.

x
X