Semena paprike

Ste vedeli, da je paprika druga najbolj priljubljena zelenjava, takoj za paradižnikom, saj jo goji (skoraj) vsak vrtnar? Ne glede na to, ali ste ljubitelj sladkih ali pa pekočih okusov, je v vaši kuhinji zagotovo tudi paprika. Sveža vsebuje veliko A in C vitamina, mleta pa daje poseben okus mesnim in tudi zelenjavnim jedem. Torej, zakaj je ne bi kar sami vzgojili? Ponujamo vam visoko kakovostna semena paprike, ki zrastejo v močne rastline!

Na voljo so vam različne sorte, v kolikor pa v naši spletni ponudbi ne najdete primerne, nas kontaktirajte! Prepričani smo v kvaliteto semena, paprika iz njih bo močna in zdrava.

Prikaz vseh 6 rezultatov

Paprika ali kot ji znanstveno pravimo Capsicum annuum, je enoletnica iz družine razhudnikovk, kamor spadajo tudi paradižnik, krompir in jajčevec. Ta okusna zelenjadnica izhaja iz Južne Amerike. Pokončen grmiček paprike je razvejan in zraste v višino od 50 do 80 cm. Za razmnoževanje je bistvenega pomena plod, ki v sebi skriva številna semena paprike. Danes na svetu obstaja na stotine različnih sort sladke, blage, pekoče in zelo pekoče paprike, različnih barv od rumene, rjave, vijoličaste do tradicionalne zelene, ki se uporabljajo za kulinarične dobrote, še posebej v mehiški kuhinji.

Semena paprike potrebujejo za vzklitje relativno veliko časa, lahko tudi do enega meseca, odvisno je seveda tudi od sorte. Vzklitje semena paprike bo najhitrejše pri temperaturi od 25 do 30 °C in rahlem substratu oz. zemljo. Posodico, z luknjami na dnu, do dveh tretjin napolnite s substratom ali zemljo in jo pred setvijo zalijte (ne pozabite narediti lukenj za odtekanje odvečne vode), dodajte semena in prekrijte s tanko plastjo zemlje. Da bi sejancem omogočili optimalne pogoje za vzklitje, posodico pokrite s plastično vrečko ali folijo za živila, ki jo večkrat odstranite za kakšno uro, da dobijo mlade rastlinice pri klitju zrak. Posodico potem postavite nekam na toplo, lahko tudi na svetlo, na primer na okensko polico.

Ko rastlinica iz semena paprike pokuka iz prsti, to se običajno zgodi nekje v 3 tednih, poskrbite, da bo posodica z malimi rastlinicami še naprej na toplem in svetlem. Ko se mlada rastlina, ki je zrastla iz semena paprike, okrepi in zraste, jo prepikirajte v samostojni lonček, da bo imela dovolj prostora, vode in hranil za rast. Sadiko paprike presadite, ko ima poleg kličnih listov tudi tri pare pravih listov. Preden prestavite papriko na vrt ali balkon, jo nujno počasi navajajte na nove pogoje, zaščitite jo pred direktnim soncem, hujšim vetrom ali velikimi temperaturnimi spremembami. Le tako bo lepo rastla in obrodila kasneje na vrtu.

Kdaj sejati semena paprike?

Glede na to, da paprike lahko gojimo na prostem in v rastlinjakih, se čas setve nekoliko razlikuje. Semena paprike, ki bodo rastla v rastlinjaku, lahko sejemo že v januarju, med tem, ko v drugi polovici februarja sejemo papriko za rast na prostem. Semena - paprika kali kar nekaj časa - sejte na gosto, najbolje v eni večji posodici in kalite na toplem mestu. Takoj po vzklitju potrebujejo svetlobo, temperatura naj bo približno 20 °C, tako da se mala rastlinica ne pretegne. Pazite, da malih paprik ne zalivate preveč, da vam ne popadajo po prsti. Tako imenovano padavico povzročajo glive, ki uspevajo v zelo vlažnih pogojih.

Kdaj prepikirati vzklite rastlinice iz semena paprike?

Tako, seme paprike je vzklilo in rastlinice lepo rastejo in ko razvijejo druge liste, jih lahko prepikirate v posamezne sadilne lončke ali sadilne platoje, ki so namenjeni prav za vzgojo sadik. Pozor izberite le najmočnejše in dobro razvite rastline. Nerazvite je bolje zavreči in s tem narediti naravno selekcijo, tako že na začetku poskrbite za boljši pridelek. Za razvoj kakovostnih in močnih sadik izberite substrat bogat s hranili, ki jih sadike potrebujejo.

Kdaj presaditi sadike, ki so vzklile iz semena paprike?

Sadiko paprike presadite, ko ima poleg kličnih listov tudi že 3 pare pravih listov. Pred samim presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujte v podobnih razmerah, kot jih čakajo ob presajanju, lahko jih prenesete v rastlinjak. V rastlinjak sadike presajajte šele v drugi polovici aprila. Na prosto pa šele od sredine maja in vse do konca junija. Pri presajanju poskrbite, da bo med posameznimi sadikami od 25 do 40 cm razdalje.

x
X