Sajenje paprike
Sajenje paprike – vse, kar morate vedeti

Paprika (Capsicum annuum) je zelo priljubljena, okusna in zdrava zelenjava z veliko A in C vitamina, ki jo v svoji kuhinji uporablja prav vsak – bodisi svežo ali mleto posušeno. Zakaj je torej ne bi vzgojili kar sami? Če vam diši ideja po lastno vzgojeni in zdravi papriki, je današnja tema – sajenje paprike, namenjena prav vam. Na trgu so vam na voljo različne sorte, izbira pa je seveda odvisna od vaših potreb in okusa.

Zdrava rastlina – zdrava družina

Če se danes že na skoraj vseh področjih našega življenja stremi k napredku in povečanju izkoristka, pa se v okviru domačega kmetijstva poskušamo vračati nazaj k naravi. Tako naj bo izbira ekoloških rastlin glavno vodilo tudi za sajenje paprike. Namreč, le odločitev za uporabo kakovostnih, ekološko pridelanih rastlin je tista, ki bo poskrbela za zdravje vaše celotne družine in nenazadnje odličen okus pridelane zelenjave.

Torej, kam po rastlino? Strokovnjaki svetujejo, da rastlino, ki jo boste uporabljali za sajenje paprike, kupite pri trgovcu, ki se tudi sam ukvarja s kmetijstvom. Vodilo naše kmetije je: naravi prijazno. Velik poudarek namenjamo izbiri semen in naravi prijazni pridelavi, naši pridelki so ročno pobrani, skrbno pregledani in še isti dan odpremljeni kupcem. Tako boste na naših policah našli le sveže izdelke polnega okusa in vitaminov. Seveda pa vam bomo z veseljem svetovali tudi glede vseh skrivnih napotkov za uspešno sajenje paprike. Osnovne smernice boste našli v tem prispevku.

Dobro je vedeti – za začetnika in naprednega vrtnarja

Čeprav se morda na prvi pogled, ravno zaradi priljubljenosti te zelenjave, zdi sajenje paprike nekaj enostavnega, temu vendarle ni tako in je dobro poznati kakšen vrtnarski trik, ki ga z nami delijo strokovnjaki. Začetniki boste sprva morali osvojiti nekaj ročnih spretnosti vrtnarjenja, napredni vrtnarji pa se seveda ne boste branili kakšnega dodatnega nasveta.

Potek presajanja paprike

 • V grobem lahko sajenje paprike razdelimo na točke: vzklitje rastline, presaditev v samostojni lonček in presaditev v rastlinjak ali na prosto.
 • Pomembno je vedeti, da se sadiko paprike presadi šele takrat, ko ima poleg kličnih listov tudi tri pare pravih listov. Takrat je namreč dovolj velika in okrepljena – rastlino presadimo v samostojni lonček ter ji tako zagotovimo dovolj prostora, vode in hranil za rast. Prestavimo jo lahko na domači balkon ali vrt ter jo pri tem postopoma navajamo na nove pogoje (zaščita pred soncem, vetrom in temperaturnimi spremembami). Nazadnje jo presadimo v rastlinjak ali na prosto.

Kdaj sejati semena paprike

 • Čas setve je odvisen od tega, ali bomo papriko gojili na prostem ali v rastlinjaku.
 • Če uporabljamo rastlinjak, lahko sejemo že v januarju.
 • Če sajenje paprike poteka na prostem, potem s sajenjem začnemo v drugi polovici februarja.

Kdaj presajamo sadike paprike

 • Rastlinico presadimo, ko ima poleg kličnih listov tudi že 3 pare pravih listov
 • Pred presajanjem sadik na prosto ali v rastlinjak jih nekaj dni utrjujemo v podobnih razmerah, kot jih čakajo po presajanju.
 • Sadike v rastlinjak presajamo nekje v drugi polovici aprila.
 • Na prosto presajamo od sredine maja in do konca junija.

Česar ne ve vsak

Glede postopkov sajenja vam bo seveda vse prijazno razložil tudi ponudnik, pri katerem se boste odločili za nakup semen za sajenje paprike. Seveda je pomembno, da izberete takega, katerega vodilo je kakovostna in ekološka pridelava rastlin, saj bodo le semena takega proizvajalca na vašem vrtu vodila do uspešne vzgoje zdrave rastline.

Naj pa vam razkrijemo nekaj vrtnarskih skrivnosti, ki bodo pripomogle k izstopanju vaših paprik

 • Seme paprike za vzklitje potrebuje veliko časa (1 mesec), najhitreje pa poteka pri temperaturi od 25 do 30 °C. Zemlja, kjer raste seme, naj bo rahla, pred setvijo pa jo zalijte.
 • Posodica za sajenje paprike naj ima na dnu luknjice, da lahko odvečna voda odteka.
 • Optimalni pogoji za vzklitje rastlinice so primerna dostopnost zraka, toplota in svetloba.
 • Papriko sejte na gosto – med sadikami naj bo od 25 do 40 cm razdalje.
 • Paprike ne zalivajte prepogosto, saj zelo vlažni pogoji omogočajo razrast glive, ki povzroča bolezen padavico in uniči rastlino.
 • Ob presajanju izberite le najmočnejše in najrazvitejše rastline. Tako naredite naravno selekcijo, ki pa je osnova za boljši pridelek.
 • Za razvoj kakovostnih in močnih paprik je potrebna zemlja, bogata s hranili, ki jih sadike potrebujejo.

Naj bo vaše vodilo pri vzgoji domače paprike zdravje in poln okus. Pri tem se morate v prvi vrsti zavedati, da je kvaliteta semena osnova za zdravo in močno rastlino. Takšno seme pa lahko dobite le pri proizvajalcu, ki je svojemu delu celostno predan s srcem in ljubeznijo do narave. Pravilna izbira proizvajalca in posledično semena pa bo na vašem vrtu in kasneje krožniku prebudila pisano harmonijo vonja in okusa paprike – rdeče, rumene, zelene, pekoče ali blage – odvisno od vaših kulinaričnih zahtev.

Za konec naj še poudarimo, da vrtnarstvo ni tek na kratke proge, rastlina namreč za svojo uspešno rast potrebuje določen čas. Vzemite si ga tudi vi in presenečeni boste nad rezultatom.