s čim pognojiti vrt
S čim pognojiti vrt za minimalno ceno in maksimalni pridelek

Vsak, ki obdeluje kos zemlje, si želi, da bi ta dajala čim boljši in kvalitetni pridelek, zato se vsak vrtičkar vsako sezono vpraša, s čim pognojiti vrt. Gnojenje gredic je nujno potrebno, a je treba pri tem upoštevati kar nekaj pravil. Seveda si želimo čim bolj naravno pridelano zelenjavo, zato je dobro vedeti, s čim pognojiti vrt, da bo naša zelenjava res neoporečna, hkrati pa za gnojila ne bomo porabili veliko denarja.

Doma imamo na voljo kar nekaj odličnih možnosti za povsem naravno gnojenje, ker na ta način ne moremo pridobiti vseh potrebnih snovi za optimalno rast, pa jim lahko v zmernih količinah dodajamo gnojila, ki so nam na voljo v prodajalnah. Zato je dobro, da se ob dilemi, s čim pognojiti vrt, odpravite v trgovino, kjer imate na voljo vse vrste gnojil – od naravnih, ekoloških do mineralnih. Slednja so tista, ki jih ne moremo ustvariti sami, zato nam služijo kot dodatek naravnemu gnojenju.

s čim pognojiti vrt

S čim pognojiti vrt – domače možnosti

Vrt je priporočljivo gnojiti z naravnimi gnojili, ki so največkrat predelani živalski in rastlinski ostanki. Poglejmo, katera to so, in kako jih lahko pripravimo:

  • Hlevski gnoj je nujen odgovor, kadar se vprašate, s čim pognojiti vrt. Gre za osnovno gnojilo, ki pa, pozor, zadostuje kar za tri leta! Če torej vrt pognojite s hlevskim gnojem, se njegova hranila v zemljo sproščajo zelo počasi oziroma tri leta. Zato je priporočljivo, da vrt razdelite na tretjine in vsako leto s hlevskim gnojem pognojite naslednjo tretjino. Nekatere rastline namreč potrebujejo več gnojenja kot druge. Več o tem pa v nadaljevanju. S čim pognojiti vrt, če ste vrtnar začetnik? Zagotovo s hlevskim gnojem – zakopljite ga v zgornjo plast prsti, uporabite pa odležanega, ne povsem svežega. Pozorni bodite tudi na to, ali je gnoj goveji, konjski, svinjski (vsebuje več dušika in kalija), zajčji (več fosforja), perutninski …
  • Kompostiranje je vsekakor najboljši način gnojenja, pa še povsem brezplačno je, saj za kompost uporabimo gospodinjske in vrtne odpadke, ki se zelo hitro predelajo. Če se sprašujete, s čim pognojiti vrt, vedite, da je kompostiranje odlična rešitev.
  • Pepel je primeren za gnojenje v poletnih mesecih, ko ga posujemo okoli rastlin. Odlično vpliva na solate, korenovke in kapusnice, sicer pa je bogat s kalijem. Odganja tudi škodljivce, kot so uši, gosenice in polži.
  • Rastline za zeleno gnojenje lahko posejete, kadar ne uporabljate hlevskega gnoja. Nekajkrat jih pokosite in jih na vrtu pustite čez zimo, spomladi pa zakopljete. Oljna redkev in bela gorjuščica, na primer, rahljata zemljo, sicer pa za tovrstno gnojenje uporabljamo zlasti deteljo, ajdo, pšenico …
  • Zastirka ni namenjena le zaščiti tal in zadrževanju vlage v tleh, temveč tudi sproščanju hranil v tla. Zanjo uporabimo pokošeno travo, slamo, časopisni papir, bombaž, volno, kompost …
  • Rastlinske mešanice so še ena možnost, kadar se sprašujete, s čim pognojiti vrt, da bo gnojenje povsem naravno. Najpogosteje jih pripravimo tako, da en kilogram izbrane rastline oziroma njenih zelenih delov namočimo v vodi v plastičnem ali lesenem vedru. Ko vretje mešanice pojenja, dobimo tekoče gnojilo. Redčimo ga z vodo in z njim zalivamo rastline (na po listih, temveč po tleh). S čim pognojiti vrt, kadar bi radi domače tekoče gnojilo? Koprive vsebujejo veliko dušika in so primerne za solatnice ter kapusnice, gabez pa poleg dušika vsebuje tudi kalij. Lahko pripravite obe mešanici.

Našteli smo kar nekaj brezplačnih ali pa vsaj zelo poceni možnosti za naravno gnojenje. A s tem prav vseh potrebnih hranil ne moremo pridobiti, zato so trgovine, ki prodajajo naravna, ekološka, organska in mineralna gnojila, odlična izbira, saj na enem mestu nudijo vse potrebno za zdravo gnojenje vrtov.

Dodatni nasveti za gnojenje

Da bi vedeli, ali vaš vrt potrebuje mineralna gnojila, je smiselno narediti analizo tal. Nikoli ne gnojimo kar tako, na pamet, ampak zgolj po potrebi. Če analiza pokaže izrazito pomanjkanje kakšnega elementa, zemlji dodamo določeno mineralno gnojilo, a izključno po navodilih z embalaže. Z njimi nikoli ne pretiravamo, saj s tem škodimo tako rastlinam kot sebi in okolju na splošno.

Veste, s čim pognojiti vrt, da bo uspevala vsa zelenjava? To je odvisno od vrste rastlin. Kapusnice, med katerimi so cvetača, zelje in brokoli, potrebujejo precej pognojena tla. Nekoliko manj požrešne so plodovke, na primer paradižnik, paprika, kumare in buče, medtem ko solata, blitva, por in korenček potrebujejo le malo gnojenja. Tega pa fižol, bob in grah sploh ne potrebujejo (ob gnojenju bodo celo slabše uspevale), zato je dobro, da si že pred začetkom gnojenja izrišete razporeditev rastlin v vašem vrtu. Velika napaka je namreč, kadar celoten vrt pognojimo enakomerno in po vsej površini.

Po vsem prebranem dilema ‘s čim pognojiti vrt’ ne bi smela več biti dilema. Držimo se zlasti naravnih gnojil, če jih nimamo doma, se jih lahko tudi kupi, po mineralnih pa posegamo zlasti, kadar se izkaže, da v tleh korenito primanjkuje določenega hranila.