najbolj rodna ameriška borovnica
Katere so najbolj rodne ameriške borovnice?

Ljubitelje jagodičevja gotovo zanima, katera je najbolj rodna ameriška borovnica, torej takšna, ki bo pridelek dajala kar najdlje v jesen, hkrati pa bo ta obilen. Zato je dobro vedeti, katera vrsta bi se tudi pri vas doma najbolje obnesla.

Plodovi so prave vitaminske bombice

Ameriška borovnica se od naših navadnih borovnic razlikuje zlasti po tem, da ima nekajkrat debelejše plodove aromatičnega okusa. Poleg tega ima najbolj rodna ameriška borovnica kar trikrat več vitamina C od njene gozdne sorodnice, vsebuje pa tudi veliko več antioksidantov, flavonoide, sladkorje, organske kisline, vitamine skupine B, mangan, železo ter druge rudnine. Plodovi, ki jih daje, uravnavajo prebavo, delujejo protivnetno, pomagajo proti slabokrvnosti, izboljšujejo vid …

Tudi najbolj rodna ameriška borovnica raste v grmih, njene jagode so temnomodre s poprhom, meso pa zeleno. Grmi lahko v višino sežejo tudi do dva metra. Sadimo jo oktobra oziroma novembra ali pa takoj spomladi – za gojenje doma so najbolj primerne dve- oziroma triletne sadike. Najbolj rodna ameriška borovnica potrebuje sončno lego in veliko jamo, njene stene je treba obložiti s plastično folijo, skozi dno mora odtekati voda. Ameriške borovnice uspevajo v primerno rahli in kisli zemlji, pri sajenju uporabimo tudi šoto ter primerno gnojilo, potrebujejo pa tudi redno zalivanje. Ne pozabite na zastirko iz žaganja ali iglic, ter na pomladansko obrezovanje.

najbolj rodna ameriška borovnica sadje

Katera je torej najbolj rodna ameriška borovnica?

Verjetno vas zanima, katera bi bila najbolj rodna ameriška borovnica, ki bi vam kar najdlje zagotavljala obilen pridelek. Sorte se razlikujejo zlasti po času zorenja, seveda pa tudi po količini pridelka, načinu rasti … Če želite, da tudi na vašem vrtu raste najbolj rodna ameriška borovnica, izberite sorte, ki torej dajo obilen pridelek – en grm lahko v polni rodnosti da celo do deset kilogramov borovnic, seveda pa glejte tudi na čas zorenja.

Priporočamo, da zasadite več sort ameriških borovnic, na primer štiri ali pet, ki vam bodo pridelek dajale od junija pa vse do septembra. Izberete jih lahko s spodnjega seznama. S tem si zagotovite kvalitetnejšo oprašitev in bujnejši pridelek, zato je ta ideja vsekakor odlična.

Poglejmo torej nekaj sort, ki zorijo dlje časa od povprečja, dajejo obilnejši pridelek od drugih ter so dobavljive v Sloveniji in tako uspevajo v naših podnebnih razmerah. Morda se bo med njimi tudi za vas našla najbolj rodna ameriška borovnica:

 • Sorta Top Hat se sadi v lonce in zori od začetka junija do sredine julija. Gre za nizko sorto in je zelo rodna.
 • Podobno velja tudi za North Blue, le da ta sorta daje izredno debele plodove – ti imajo premer tudi do dva centimetra! Glede na debelino plodov bi najbolj rodna ameriška borovnica lahko bila prav ta.
 • Sorta Patriot zori od začetka julija do sredine avgusta. Je nekoliko odpornejša na mraz. Zaradi visoke rodnosti in hkratne šibke rasti se lahko zgodi, da nastane preveč plodov, zato je treba grm konkretno redčiti.
 • Bluecrop zori od začetka julija do sredine avgusta in spada med najbolj razširjene sorte na svetu. Njen pridelek je zanesljiv in ga je praviloma obilo. Jagode so debele in rahlo sploščene, v dežju ne pokajo in se ne osipajo. Ta sorta dobro prenaša tako mraz kot vroče sonce in sušo.
 • Sorta Blueray zori nekje od 10. julija do sredine avgusta. Plodovi so izredno veliki in ne pokajo, primerni so za daljše skladiščenje. Ta najbolj rodna ameriška borovnica rodi res obilno in redno, hkrati pa dobro prenaša mraz.
 • Ameriška borovnica sorte Jersey zori od konca julija do sredine septembra in je odpornejša na mraz. Ker ta sorta raste res bujno, prvo leto morda še ne bo obrodila, zato pa nekoliko kasneje daje res obilen pridelek.
 • Eliot zori od začetka avgusta do sredine septembra. Pridelek je zelo velik, plodovi pa srednje veliki, a trdni in jih lahko pobirate redno.
 • Za mnoge je najbolj rodna ameriška borovnica zagotovo sorta Hortblue Petite, ki rodi dvakrat, torej v času od julija do avgusta in potem še septembra vse tja do prve slane. Ta sorta je pri nas odlično sprejeta. Njeni plodovi sicer niso najdebelejši, so pa izredno sočni.
 • Tudi ameriške borovnice sorte Sweetheart so dvakrat rodne – prvič lahko debele plodove pobirate že sredi junija in do srede julija, v drugo pa še od konca avgusta do konca septembra. Ta ameriška borovnica ima prav posebne liste, ki so zeleno-modrikasti.
 • Sorta Darrow rodi zelo velike in nekoliko sploščene plodove in zori od sredine avgusta do sredine septembra. Meso je sočno in čvrsto.
 • Ameriška borovnica sorte Duke pa rodi zelo zgodaj, že v začetku junija, in daje velike plodove.

Če želite, da bo tudi na vašem vrtu rasla res najbolj rodna ameriška borovnica, priporočamo, da kupite triletne sadike, saj bodo te rodile že prvo leto po sajenju. In, seveda, priskrbite si različne sorte, da se boste lahko sladkali vse poletje in še jeseni.