Namakalni sistem
Namakalni sistem je odlična rešitev za dolgo in vroče poletje

Namakalni sistem je v dolgih in vročih poletjih izrednega pomena. Pridelovalne površine za svoj obstoj takrat preprosto ne dobijo dovolj vode preko padavin, zaradi česar si moramo pomagati na druge načine.

Tudi letošnje poletje se spopadamo z obdobji, ko primanjkuje dežja, sušna obdobja pa so tudi v splošnem postala vedno daljša in pogostejša, zato je pomembno, da poskrbimo za kvaliteten namakalni sistem. Morda je to ključnega pomena tudi za tiste, ki vedno bolj razmišljajo o samooskrbi, saj si resnejše kmetijske in tudi vrtnarske proizvodnje brez sistema namakanja in zalivanja žal ni mogoče več predstavljati.

Kakšen namakalni sistem uporabiti?

Morda imate v lasti manjšo obdelovalno površino, travnato površino, sadovnjak ali večjo obdelovalno površino; kakorkoli že, vse rastline za svojo rast potrebujejo dovolj sonca in vode. Zelo priljubljen namakalni sistem je kapljični sistem, ki postopoma in počasi namaka rastline, zelenjavo in sadno drevje. Prednost takšnega zalivanja je, da z njim porabimo manj vode kot z drugimi tradicionalnimi metodami namakanja. Poznamo nadzemno in podzemno kapljično namakanje.

Namakalni sistemi za vrt so v Sloveniji načeloma v uporabi od dva do tri mesece na leto, zadnja leta pa je to obdobje včasih tudi daljše, v kolikor ni dovolj padavin. Tudi tam, kjer je prisotnega veliko vetra, je treba poskrbeti za dober namakalni sistem, saj se prst ob obilici vetra hitreje suši. Vedno, ko se odločamo za določen zalivalni sistem, pa je treba vedeti, katerega uporabiti ter kdaj in kako pogosto. Vsaka rastlina ima namreč določene specifike, zato se je dobro poučiti o rastlinah in sistemih namakanja, da rastline tudi pravilno namakamo. Nekatere rastline potrebujejo več vode, druge pa manj. Kadar kombinirate namakalni sistem z meteorno vodo s strehe ter jo zbirate v cisterni, s tem varčujete s pitno vodo, ohranjate naravo in tudi privarčujete.

Pozanimajte se, koliko vode porabi posamezna rastlina

Da bi torej namakalni sistem bil koristno uporabljen, je dobro vedeti, koliko vode rastline porabijo na dan, čemur strokovnjaki pravijo tudi vodna bilanca. Takšen podatek nam pove, koliko vode na en dan porabi določena vrsta ali posevek v neki fazi svojega razvoja. Te podatke lahko enostavno dobite na državnem spletnem portalu agencije za okolje. Ko pridobite podatke o vodni bilanci, ugotovite, koliko vode dnevno izhlapi iz kvadratnega metra določene travnate površine in tako se tudi lažje odločite, kakšen zalivalni sistem izbrati. Če je na voljo podatek, da na vroč poletni dan voda z enega kvadratnega metra travnate površine izhlapi 5 mm ali 5 litrov, je potrebno namakalni sistem za vrt nastaviti tako, da kvadratni meter zalije s 5 litri vode. Če zalivate zelenjavo, pa se je dobro pozanimati tudi, koliko določena rastlina porabi v različnih razvojnih fazah.

Kapljični zalivalni sistem za vrtne rastline in razpršilni sistem za travnate površine

Pri kapljičnem zalivalnem sistemu voda enakomerno kaplja v zemljo h koreninam rastlin, kar dobro vpliva na samo rast. Razpršilni sistemi se uporabljajo predvsem na travnatih površinah. Oba sistema lahko opremite s krmilnim sistemom, ki ima vgrajen program s strani proizvajalca in točno zaznava, kako se zalivajo katere rastline.

Ekonomično ugoden kapljični zalivalni sistem

Kapljični namakalni sistem sestavljajo gibljive cevi debeline 16 cm, te pa imajo kapalke na 33 cm. Ekonomično in ekološko je, če imate cevi speljane iz vodnega zbiralnika za deževnico. Najbolje je, da kupite samo regulacijske kapalke, ki zagotavljajo ves čas zalivanja enak pretok vode po vsej cevi in zalivajo s hitrostjo 2 l vode na uro na kapalko. Lahko se odločite, da boste imeli cevi vkopane v tla – zaradi lepše okolice pa tudi zato, da se voda ne bi segrevala, na voljo pa so tudi viseči kapljični sistemi. Kapljični sistem je uporaben za vse površine (žive meje, zelene strehe, gredice, sadno drevje).

Razpršilniki največkrat uporabljeni za zalivanje trat in grmovnic

Za zalivanje trat in grmovnic se največkrat uporabljajo ugreznjeni razpršilni namakalni sistemi. Za površino 8 x 16 m boste potrebovali recimo 12 razpršilnikov. Razpršilnik s pršenjem dosega od 1 do 25 metrov, odvisno od velikosti površine in od tega, kaj je na njej posajeno (grmovnice, trajnice, drevesa). Pri razpršilnikih moramo imeti v mislih, da so kaplje toliko večje, kolikor daljši je curek, kar za nekatere rastline ni dobro. Razpršilniki se namestijo, ko je teren utrjen in zravnan, cevi pa napeljemo pod travnatimi preprogami.

Zelo priljubljeno samodejno krmiljenje

Če se odločite za namakalni sistem s samodejnim krmiljenjem, boste lahko brez skrbi glede zalivanja tudi, ko greste na dopust. Proizvajalci te sisteme programirajo vnaprej glede časa zalivanja in glede količine vode. To naredijo na podlagi območja, kjer se nahajate, in podatkov za več desetletij nazaj, ki so v bazi podatkov Arsa. Zalivanje se samodejno vklopi proti jutru, ko je zunaj prijeten hlad, kar je ugodno za rast rastlin. Avtomatika namakalnega sistema zmeraj zaliva enakomerno, količino porabljene vode pa spremljate preko programske ure, ki jo imate nameščeno v lopi, garaži ali kleti.