mafini z borovnicami
Mafini z borovnicami

Borovnice lahko najdemo v gozdu, vse pogosteje pa uporabljamo tudi doma gojene. Iz njih lahko naredimo ogromno različnih jedi, med katerimi so mafini z borovnicami zagotovo med najbolj priljubljenimi. Borovnic v gozdu je navadno veliko, ampak veliko je tudi ljudi, ki jih obira, zato jih velikokrat tudi primanjkuje. Prav tako pa nekateri pridelovalci za gojenje ne le borovnic, ampak tudi drugega sadja in zelenjave, uporabljajo veliko škodljivih pesticidov, ki pridelkom, prvotno zdravim, uničijo vse zdravilne lastnosti, ki jih imajo.

Pri podjetju Bioplant d.o.o. se nevarnim in umetnim načinom, ki povzročajo več škode kot koristi, izogibamo. Za gojenje sadja in zelenjave, ki jih vzgajamo, uporabljamo le naravi prijazne načine, ki rastlin ne poškodujejo. Naravno vzgajanje rastlin pomeni, da ne uporabljamo nevarnih pesticidov in ostalih preparatov, ki pridelkom uničijo naravne zdravilne in koristne lastnosti. Za gojenje uporabljamo le naravno izdelana sredstva za zatiranje škodljivcev in gnojila. Zaradi takega načina gojenja ni bojazni, da bi z uživanjem naših izdelkov kakor koli zgrešili. Sadje in zelenjava, pridelana pri nas, je naravna in zdrava, človeškemu telesu ne škoduje, primerna je tako za odrasle kot otroke, ki za svojo rast in razvoj potrebujejo veliko vitaminov in mineralov.

Borovnice

Borovnice so vrsta sadja, ki imajo prijeten in osvežujoč okus v poletnih dnevih. Lahko jih jemo same, lahko pa jih dodamo v pecivo, kot so na primer mafini z borovnicami. Tako kot ostalo sadje imajo poleg dobrega okusa tudi ogromno dobrih lastnosti, ki pozitivno delujejo na naše zdravje. Borovnice so hrana, ki vsebujejo ogromno hranilnih snovi, med drugim tudi tako imenovane antioksidante, ki so za zdravje izjemno pomembni.

Borovnicam pripisujejo ogromno zdravilnih učinkov. Pomagale naj bi pred predčasnim staranjem, ohranjajo zdravo kožo, zmanjšujejo razvoj demence in Alzheimerjeve bolezni, zmanjšujejo tveganje za nastanke bolezni srca in ožilja in raka. Prav tako naj bi uživanje borovnic blažilo vnetja in izboljšale naj bi koordinacijo in ravnotežje, prav tako pa naj bi bile koristne v boju z multiplo sklerozo. Borovničev sok dobro razkuži usta in grlo, obenem pa uživanje borovnic pomaga pri prebavi.

Borovnice so tudi nepogrešljiv dodatek pri kuhi in peki. Predvsem pri peki obstaja sto in en način, kjer lahko borovnice kot bolj zdrav način vpeljemo v jedilnik. Z borovnicami lahko ustvarimo borovničevo torto, pecivo z borovnicami, sadno kupo, seveda pa so tu tudi mafini z borovnicami.

Mafini z borovnicami so idealen poletni prigrizek ali pa malica tako za odrasle kot otroke. Primeren prigrizek so tudi na raznih piknikih ali pa izletih. Mafini z borovnicami, ki so gojene pri Bioplantu, so zaradi naravnega načina še bolj zdrave in tako več kot primerne za različne sladice.

Priprava – mafini z borovnicami

Sestavine za 12 mafinov z borovnicami (priprava 10 min, peka 20 min, skupaj 30 min):

– 200 g moke

– 150 g sladkorja

– ščepec soli

– 2 čajni žlički pecilnega praška

– 80 g rastlinskega olja

– 1 veliko jajce

– 100 ml mleka

– 1,5 čajni žlički vaniljevega ekstrakta

– 200 g svežih borovnic

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pekač za mafine namastimo z maslom ali pa v vdolbince namestimo papir za mafine.
  2. Najprej v veliki posodi skupaj zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sol.
  3. V manjši posodi najprej z metlico umešajte jajce in dodajte mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Vse skupaj zmešajte, da nastane homogena mešanica.
  4. Mešanico z mlekom počasi dodajte v posodo z mešanico suhih sestavin. Ne mešajte preveč, ker bo mešanica za mafine dokaj gosta. Na koncu dodajte še borovnice.
  5. Mešanico za mafine enakomerno razdelite v pekaču, ki je namenjen mafinom.
  6. Mafine pecite 15 do 20 minut. Da so mafini z borovnicami pečeni, preverite tako, da zobotrebec zapičite v mafin. Če zobotrebec pride ven suh in ni umazan od mešanice, pomeni, da so mafini z borovnicami pečeni. Če bodo mafini manjši, se bodo pekli manj časa kot večji.
  7. Mafini z borovnicami so pripravljeni na postrežbo, ko se ohladijo. Pred postrežbo jih lahko posujete s sladkorjem v prahu.

Tako, odličen posladek, ki prija tako sredi poletja kot v hladnejših dneh, je pripravljen! Mafine lahko jeste še tople, seveda pa so tudi ohlajeni še kar nekaj časa odlični. Shranjujte jih zaprte v suhem prostoru, da se na zraku ne bodo posušili, sicer pa smo prepričani, da jih bo že prvi dan po pripravi zmanjkalo.