Ameriške borovnice sadike

Imate radi ameriške borovnice? Sadike zanje lahko dobite pri nas, poleg tega pa vam bomo tudi svetovali, kako jih posaditi in negovati, da bi jim zagotovili kar najboljše pogoje za zdrav razvoj ter obilen pridelek. Sladke borovnice – sadike zanje morajo biti seveda čim bolj kvalitetne – so zelo zdrave in res priporočljive za uživanje, poleg tega pa so zaradi svojega okusa primerne za ustvarjanje različnih dobrot. Če želite, da bi tudi sami vzgojili ameriške borovnice, sadike nudimo na naši spletni strani.

Poznamo različne sorte ameriških borovnic, ki vam lahko, če izberete prave, pridelek zagotavljajo več mesecev skupaj, torej od začetka junija pa vse do pozne jeseni. Ključ je v tem, da izberete sadike različnih sort, saj se te med seboj razlikujejo tako po rodnosti kot času zorenja, različne sorte pa se med seboj tudi bolje oprašujejo. Če bi radi res skozi vse poletje zobali slastne borovnice, sadike izberite tako, da bodo nekatere rodile že junija, druge pa proti koncu poletja in jeseni. Več o tem, katere ameriške borovnice so najbolj rodne in kdaj posamezne sorte rodijo, si lahko preberete v prispevku na našem blogu.

Prikaz rezultata

Da bi imeli res kakovostne in rodne ameriške borovnice, sadike nujno posadite tako, kot vam bomo svetovali. Vedeti morate, da borovnice najbolje uspevajo v kisli prsti. Potrebujejo kar veliko jamo, v katero položite zaščitno folijo – ta bo prst ščitila pred izpiranjem, borovnicam pa zagotovila, da hranila črpajo le iz tiste prsti, ki je pripravljena posebej zanje. Na dno folije ne položite. Prst za ameriške borovnice mora biti precej humusna in, kot smo omenili, kisla, hkrati pa tudi rahla in redno navlažena. Lega zanje pa naj bo sončna. Ko sadite borovnice, sadike razporedite kar precej narazen, da se med seboj ne bodo ovirale. Grmički namreč sčasoma postanejo bujnejši, je pa to seveda odvisno tudi od sorte borovnic.

Če nimate vrta, a bi vseeno radi imeli ameriške borovnice, sadike umestite v lonce. Biti morajo zelo veliki, da imajo sadike dovolj prostora za rast. Premer lonca naj znaša vsaj 60 centimetrov, če ne več. Je pa tu priporočljivo izbrati bolj nizke in ne tako bujne sorte. Tudi te se med seboj razlikujejo po času zorenja in obliki ter okusu plodov, zato boste morda ob nakupu potrebovali kakšen posvet.

V obeh primerih ameriška borovnica potrebuje tudi nekaj nege, pri čemer imamo v mislih dognojevanje, s katerim spodbujamo rast, vsakoletno obrezovanje, s čimer odstranimo odmrle in nekoristne poganjke ter delamo na rodnosti rastline, ne pozabite pa niti na redno zalivanje. Še posebej pri tistih borovnicah, ki ste jih posadili v lonec ali korito in jih imate pod streho, je treba biti še posebej pozoren, da imajo redno navlažena tla. Ameriške borovnice lahko namreč služijo tudi kot zanimiv okras, zato jih vse pogosto vidimo po balkonih, pred vhodi v stanovanja, pod nadstreški in marsikje na suhem, tako da je zalivanje teh rastlin res ključnega pomena za njihovo zdravo rast in dober pridelek, ki razveseljuje.

V kolikor so vam torej všeč ameriške borovnice, sadike dobre kvalitete in po ugodnih cenah dobite pri nas. Skupaj z njimi po vam bomo podali še dragocene nasvete o sajenju in sami vzgoji ter o produktih, ki bodo vašim borovnicam pomagali do kar najboljšega in najobilnejšega pridelka.

x
X