Mineralna gnojila

Kadar je govor o gnojenju vrtov in samih gnojilih, se najpogosteje spomnimo na hlevski gnoj in kompost, poleg teh gnojil, ki sta organskega izvora, pa poznamo tudi mineralna gnojila, ki jim rečemo tudi umetna gnojila. Gre za gnojila, ki so izdelana v industrijskem postopku in vsebujejo zgolj različne mineralne komponente. Izdelana so v takšni obliki, da jih rastline z lahkoto črpajo, so topna in priročna za uporabo, odmerjanje pa je natančno in zanesljivo. V naši ponudbi najdete kvalitetna mineralna gnojila, ki se bodo obnesla kot odličen dodatek rastlinam. Različni produkti vsebujejo različne minerale, seveda je to odvisno od tega, kaj vaša tla potrebujejo – morda je to dušik, kalij, magnezij ali kaj povsem drugega. Vabimo vas, da pobrskate po naši spletni trgovini, v kolikor potrebujete nasvet glede izbire in uporabe mineralnega gnojila, pa smo vam seveda na voljo.

Prikazovanje 1–10 od 14 rezultatov

Vas zanimajo še dodatni razlogi, zakaj si vsake toliko omisliti mineralna gnojila? Hranila so na ta način rastlinam dostopnejša, enakomerna porazdeljena po vsej zalivani površini, rastline pa tako potrebna hranila dobijo točno takrat, kadar jih potrebujejo. Zlahka jih črpajo, kar se kaže v izboljšani rasti ter obilnejšem pridelku. Pomembno je vedeti tudi, da nam takšen način uporabe gnojila omogoča odličen nadzor nad uporabo določenih hranil tako s časovnega kot prostorskega vidika.

Je pa na tem mestu treba opozoriti tudi, da mineralna gnojila nikakor niso primerna za pogosto rabo, ampak za takrat, ko druge pomoči res ni. To nam pove dobro opravljena analiza tal, s katero lahko kaj hitro ugotovimo, ali v naših tleh katerega hranila kronično primanjkuje. Morda je ravno to razlog, da rastlinje ne uspeva več najbolje in da smo vsakič znova razočarani nad njegovo produktivnostjo. Če pa tovrstna gnojila uporabljamo pogosto in nepravilno, lahko s tem krepko osiromašimo tla, zmanjšamo življenjsko pestrost v njih, tla dolgoročno postajajo zbita in neprimerna za obdelovanje. Zato je ob uporabi mineralnih gnojil potreben resen premislek, pri čemer vam lahko pomaga tudi kakšen strokovnjak.

Ločimo enostavna in sestavljena mineralna gnojila. Slednja vsebujejo več hranil v različnih deležih, med katerimi so zelo pomembni dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij in tudi železo. Tla morajo biti s temi hranili dobro založena, saj skrbijo za celoten proces rasti in dozorevanja rastlin. Mineralna gnojila morajo biti opremljena z deklaracijo o njihovi sestavi, pri uporabi pa je treba nujno upoštevati navodila proizvajalca. Raje jih količinsko uporabljajte manj kot preveč, saj si s tem dolgoročno ne delate usluge.

Katere prednosti imajo mineralna gnojila?

Zlasti to, da so hranila v tovrstnih gnojilih v tako imenovani čisti obliki, kar pomeni, da jih korenine zlahka vsrkavajo, poleg tega pa lahko pri mineralnem gnojilu popolnoma natančno določijo kemično sestavo in s tem deleže posameznih hranil v gnojilu. To je vsekakor dobra informacija za vse, ki veste, katerih hranil v vaši prsti najbolj primanjkuje. Ena od prednosti mineralnih gnojil je tudi cenovna dostopnost, pa seveda dejstvo, da pripomorejo k hitrejšemu razvoju rastlin in boljšemu pridelku. Po drugi strani lahko mineralna gnojila povečujejo kislost tal in njene kakovosti ne izboljšujejo na način, kot lahko to naredijo organska gnojila. Tovrstna gnojila so tudi obremenitev za okolje, zato še enkrat opozorimo, da jih res uporabljajte zmerno, kadar je to potrebno.

Kdaj so mineralna gnojila nujna za uporabo?

Vrtičkarji mineralnih gnojil v glavnem niti ne potrebujejo, saj lahko svoj vrt z vsemi hranili dodobra oskrbijo z organskimi gnojili, kot so hlevski gnoj, kompost, kupljene organske mešanice ali kaj četrtega. Potreba po uporabi mineralnih gnojil se lahko pokaže po izvedeni analizi tal. Resnično priporočamo, da jo izvedete, saj boste tako zares prepričani, ali katerega hranila v tleh primanjkuje. Takrat le posezite po mineralnem gnojilu, ampak previdno in zmerno, upoštevajte navodila proizvajalca in nikakor ne pretiravajte z njimi. Mineralna gnojila namreč niso namenjena dolgoročni uporabi, z njimi zgolj poskrbite za dodajanje določenih hranil v prst, nikakor pa s tem ne prispevate k njihovi zračnosti in kvaliteti na splošno.

Katera hranila najpogosteje vsebujejo mineralna gnojila?

Za kar najboljšo rast in razvoj rastlin je ključnih več elementov, med katerimi ste gotovo že slišali za dušik, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, vodik, ogljik in kisik, ki jim rečemo tudi makrohranila. Potem pa imamo še mikrohranila, ki so bor, železo, klor, cink, baker, mangan, nikelj in molibden. Dušik ima veliko vlogo pri spodbujanju rasti, njegovo pomanjkanje se kaže v razbarvanih listih, ki sčasoma odpadejo. Fosfor je potreben za prenos energije v rastlinah, pomanjkanje pa lahko zaznamo, kadar se listi ovijajo navzdol, rast pa se upočasni. Zelo pomemben je tudi kalij, ki pomaga pri prenosu vode skozi rastlino, seveda pa so to le nekatera hranila, ki jih rastline črpajo iz okolja.

Na kaj je treba paziti pri uporabi mineralnih gnojil?

V prvi vrsti seveda na to, da uporabimo mineralna gnojila, ki jih določene rastline res potrebuje, v nadaljevanju pa še, da z njimi ne pretiravamo, ampak poskrbimo za zmerno gnojenje in nikoli ne prekoračimo predpisanih količin. Poleg tega moramo paziti, da hranil, ki jih z gnojenjem dodajamo, prekomerno ne izperemo, saj so te sestavine precej dovzetne za to. Še posebej dušik je zlahka izprati izpod korenin, zato naj pri zalivanju velja posebna previdnost. Če boste mineralna gnojila uporabljali prekomerno, lahko s tem dosežete nasprotni učinek, saj bodo tla postala manj ugodna za rast rastlin, poleg tega pa se sestavine spirajo tudi v podtalnico.

x
X